iletisim bilgileri

Her türlü sorunuz için bana celik_fecir@yahoo.com adresinden ulaşabilirsiniz. evcimenkedicik

27 Şubat 2014

Ev Dekorasyonu Üzerine Bir Kaç Kelam...

Herkese iyi haftalar,


Bir kaç gündür içimden dekorasyon aşkı fışkırıyor nedense. Bahardan  mıdır nedir, param olsa tüm evi baştan sonra dekore edeceğim üşenmeden. Biraz internette dolanıp, dekorasyon tarzlarını inceleyince bir çok şeyi aslında yanlış bildiğimi gördüm. Bu vesileyle okuyup incelediklerimi paylaşayım dedim. Hemen belirteyim bu yazı derleme bir yazı oldu, o yüzden yararlandığım kaynakları da yazının sonunda veriyorum, resimleri de hak geçmesin diye Google görseller'de gördüğüm haliyle veriyorum. Siz bu dekorasyon tarzları hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz ya da daha farklı örneklere bakmak isterseniz linklere bakabilirsiniz.


Keyifle okumanız dileğiyle...

COUNTRY TARZI

Kırsal yaşam tarzını yansıttığı gelen bu dekorasyon tarzı, sıcak, samimi ve doğal hayattan esinlenen ferah mekanları ifade eder. Masif mobilya country stilinin vazgeçilmez unsurudur. Sıcak, samimi, mütevazi ve gösterişten uzak ama şıktır. Huzur veren natürel ve pastel tonlar  kullanılır.  Koltuklar oldukça geniş ve rahattır. Kumaşlarda kahverengi, krem, bej, mavi, yeşil, kırmızı ve beyaz renklerin ağırlıkta olduğu pamuk, keten, yün kumaşlar tercih edilir. Desen olarak ise çizgili, ekose ve çiçek kullanılır. Country tarzda mobilyalarda el işçiliği oldukça önemlidir. Yumuşak hatlar, gözleri rahatsız etmeyecek şekilde uygulanır.  Cila renklerinde ise ağacın doğallığını bozmayan ceviz  ve akçaağaç  tonları  tercih edilir. Seramik ve topraktan yapılmış eskitme görünümlü aksesuarlar, küçük ebatlı halılar ve ferforje aksesuarlar ev dekorasyonunu tamamlar.
En yaygın olarak Amerikan Country Tarzı olarak bilinse de özellikle Fransız ve İngiliz Country tarzı dekorasyonda çok iddialıdır.

(Avrupa-Fransız) Provincial Country Tarzı

Avrupa country mobilya dekorasyon Provincial olarak adlandırılmaktadır. Kelime anlamıyla taşralı, taşraya aittir. Fransız dekorasyon tarzı, Provincial mobilya tarzının en iyi örneklerindendir. Fransızların en çok sevdiği ve uyguladığı stil olan Provence, ilhamını güney Fransa’dan ormanlardan ve üzüm bağlarından almaktadır. Country mobilyanın renklendirilmiş ve pirinç aksesuarlarla neşelendirilmiş hali fransız provincial country mobilyadır.

Yalın, sade ve zarif çizgileri olan mobilyalar ile yapılan dekorasyon konfor ve tarz yaratan mekanları oluşturur. Stilde, kullanılan her eşya ve obje doğallık içindedir. Ağırlıkta beyaz eskitme cila, ahşap malzeme, doğal keten kumaş ve pastel renkler kullanılır. Pamuklu ve keten kumaşların ve dokulu hafif döşemelerin kullanıldığı provence stilinde, işlemeli ve dantelli örtüler ile şallar sıklıkla kullanılmaktadır.  Perdelerde genelde, hafif tüller veya ketenlerin sıklıkla görüldüğü bu stilde, koltuk seçimleri zarif ahşap berjerler ve ikili takımlar üzerine kurulmuştur. Dresuarların sıklıkla kullanılması ve hatta çalışma masası şeklinde uygulanması bu stile göz kamaştırıcı bir etki vermektedir. Genelde ev içinde uygulanan taş duvarlar, şömineler provence stilinin en güzel yansımasıdır. Güneş ışığını dış ortamdan alan ve büyük pencereli evlerde, provence stili rahatlıkla uygulanmaktadır. Zeminlere uygulanan taş döşemeler veya ahşap kaplamalar bu stilin olmazsa olmazıdır. Yer döşemelerinin üstüne atılan kilimler ve etnik desenli hafif halılar bu stilde sıklıkla kullanılmaktadır. Salonlarda ve antrelerde kullanılan, beyaz çerçeveli yumuşak aynalar, toprak sırlı objeler ve canlı çiçekler provence stilinde kullanılmaktadır. Provence stilinde mutfaklarda, beyaz porselen çay takımları ve raflarda porselen işli tabaklar görülür. Dantel örtüler ile yakalanan mutfak tarzı şık ve alımlıdır.





İngiliz Country Tarzı

İngiliz tarzı ya da İngiliz kır evi tarzı olarak da bilinen bu stil, doğal, sıcak ve ince sözcükleriyle tanımlanabilir. İngiliz tarzı dekorasyon, doğal ve sıcak tonların hakimiyetinde olan ahşap mobilyalar ile yapılmaktadır. İngiliz kır evleri doğanın içinde, müstakil, ahşap ve taş malzemenin kullanıldığı evlerdir. İçleri de kendilerini çevreleyen doğa ile uyumlu çiçek desenli kumaşlarla, ahşap mobilyalarla döşelidir. Düğmeli kanepeler, berjerler bu tarzın klasik mobilyalarıdır. Çiçek desenli kumaşlar, koltuklarda sıklıkla görülmektedir. Desenli duvar kağıtları, şömineler ile romantik bir hava yaratan bu dekorasyon türü, İngiliz asaletini ve kibarlığını yansıtmaktadır. Şömine bir kır evinin olmazsa olmazları arasındadır diyebiliriz. Aksesuar olarak seramik, dekoratif tabaklar İngiliz tarzında en çok öne çıkan dekorasyon malzemelerindendir. Bu dekorasyon stilinde başka bir ayrıntı da yıpranmış, eski görünümlü mobilyalardır. Eski sandalyeler veya eski kapılar, sıklıkla bu dekorasyonda kullanılmaktadır. Kahverengi tonları, yeşil, pembe, mavi ve bunların yanı sıra beyaz en çok kullanılan renklerdir. Ağırlık ahşap kullanıldığından kahverengi tonları baskındır ve bunu çiçekli desenli berjerler hafifletmektedir. Duvarlarda kullanılan beyaz renk ile de etki yumuşatılabilir. Mutfakta, ahşap ve nostaljik görünümlü mutfak dolapları, parke zemin, fener biçiminde tavandan sarkan lambalar, granit tezgah ve tabii ki açık mutfak düzenlemesi, üstelik bir de beyaz renk ağırlıklı ise İngiliz dekorasyon tarzını birebir yansıtır. Mutfak tezgahında duran klasik İngiliz çay takımları ve ağırlıklı beyaz renkleriyle, İngiliz tarzı dekorasyon etkisi kuvvetle hissedilir. Banyolarda, hasır şirin sepetler, ahşap banyo dolapları ve beyaz bir dekorasyon hakimdir. Şık ve klasik aralığında duran çerçeveli aynalar ile etki tamamlanmaktadır.





VİNTAGE VE RETRO TARZLARI
Giyim kuşam- aksesuar bazında düşündüğümüzde, vintage gerçekten eski ürünler için; retro ise sadece "eski gibi görünen" yeni ürünler için kullanılmaktadır. Bununla birlikte ev dekorasyonunda her iki terim eskiyi çağrıştırsa da özelikle renk ve aksesuar açısından farklar içermektedir. Kısaca söylemek gerekirse retro, canlı renklerin hakim olduğu eskiyle yenin harmanlandığı, endüstriyel ve tasarım mobilyaların hakim olduğu bir stilken, vintage, biraz daha romantik bir havayla daha pastel ve doğal renklerin kullanıldığı bir stil olup, çoğunlukla evin tamamında değil belli bir kısmında uygulanan ve nostaljik köşeler oluşturmak için kullanılan bir yöntemdir.


Retro Tarzı

Retro,  1950-1980 yılları arasının renkli-hareketli dekorasyon tarzının ve popüler mobilyalarının bugüne uyarlanmış halidir. Bu stilin genel özellikleri canlı hareketli ve iddialı mekanlardır. Canlı, parlak renkler, plastik, formika, krom veya fiberglas malzemeyle üretilmiş mobilyalar; iri geometrik ya da damask desenli veya çiçekli duvar kağıdı modelleri, o dönemin modernizmini temsil eden ve endüstriyel üretimin izlerini taşıyan özel tasarım mobilya ve aksesuarlar, çok renkli dekoratif yastıklar ve patchwork kanepe çeşitleri retro tarzı dekorasyon uygulamasının başlıca unsurlarıdır. Pembe, nane yeşili, turkuaz, safran sarısı, mor, indigo mavisi ve hardal sarısı renkleri bu dekorasyon stilinde sık görülür ve bu renklere beyaz, siyah ve koyu ahşap tonları eşlik eder. O dönemi yansıtan telefonlar, radyolar, saatler, pop art tablolar, avizeler, ayaklı lambalar aileden kalan veya eski eşyacılarda bulabileceğiniz o dönemlere ait aksesuarlar bu tarza en uygun aksesuarlardır



Vintage Tarzı

Vintage aslında belirli bir dönemi yansıtan anlamına gelmektedir. Vintage kelimesinin asıl manası ise bağ bozumudur. Aynı kıyafetlerde olduğu gibi bir eşyanın da vintage kategorisine girebilmesi için bir döneme ya da geçmişten kalan ünlü bir tasarımcıya ait olması gerekir. Vintage, 1920-40 yılları arasında kullanılan dekorasyon öğelerinin günümüz mobilyaları ve tarzları ile karıştırılmasıdır. Vintage dekorasyon, genelde evlerde eski dönem eşyaları ile oluşturulan köşelerle dikkat çeker. Vintage, sadece hatırlatmak ve nostalji yaratmak için kullanılmaktadır.Vintage dekorasyonda püsküller, kısa ayaklı büfeler, renkli kadife perdeler, keten örtüler anahtar kelimelerdir. Aile yadigarı abajurlar, cam şekerlikler, tablolar ve çeyiz sandıklarında olan dantelli örtüler bu tarz dekorasyonda aksesuar olarak kullanılabilir. Geometrik desenler, çiçekler ve özellikle pembe güller sıklıkla kullanılır. Renkler hep pasteldir. Yatak odalarında kullanılacak olan paravanlar, beyaz raflar, canlı çiçekler ve uçuşan dantelli tüller vintage etkisini tamamlayan unsurlardır.






KLASİK TARZ
Bu stilin ana teması şıklık, zengin görünüm, ağırbaşlılıktır. Bu stilde, mükemmel işçilikle hazırlanmış, bazen bir dizaynır elinden çıkma çoğunlukla pahalı malzemelerden üretilmiş, süslemelrin ve oymaların bolca olduğu mobilyalar kullanılmaktadır. Koltuk, perde vb mobilya krem, bej ve kemik rengi ağırlıklıdır. Aksesuarlarda ışıltılar, parıltılar  hakimdir. Ağır çerçeveli aynalar, zengin porselenlerle dolu vitrinler, yağlı boya resimler, vazolar, heykeller, mumlar, pirinç ya da kristal avizeler vazgeçilmezdir. Oryantalist büyük halılar tercih edilir. Kumaş tercihi olarak saten, brokar, tafta, kadife gibi ağır kumaşlar kullanılır.



MODERN TARZ
Düz çizgilerin hakim olduğu bu stilde her şey sadedir. Bununla birlikte belli noktalar odak noktası haline getirilebilir. Örneğin deri-güderi yada yünlü kumaştan bir koltuk tamamlayıcı kullanılabilir. Aksesuarlarda metal-deri-cam sözkonusudur. Aydınlatma olarak tavandan sarkan aydınlatmalar yerine abajur ya da tava içine gizli endirekt aydınlatmalar sözkonusudur. Duvarlarda az da olsa iddialı renkler kullanılabilir.





MİNİMALİST TARZ

Çoğunlukla beyaz kullanılan tarzın ana prensibi, az obje ve aksesuar ile ferah mekanlar elde etmektir. Halı olarak çok çok açık renkli kendinden desenli halılar, yine lake sehpalar kullanılabilir. Aydınlatma olarak yerden ayaklı ya da sehpa üstü düz hatlı aydınlatmalar kullanılır.




Kaynaklar:



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder